Продукція

Ціни на продукцію ТОВ «Гаї Розтоцькі Будівельні Матеріали»станом на 01.12.2016 р.

№ п/п Найменування продукції Фракція, мм Ціна з ПДВ, грн/т
     1  Щебінь вапняковий дорожній       10-40
     2  Щебінь вапняковий будівельний       10-40
     3  Щебінь вапняковий       40-80
     4  Щебінь вапняковий      80-120
     5  Камінь бутовий
     6  Щебінь вапняковий (відсів)      0,8-10
     7  Щебінь вапняковий (вапнякове борошно)         0-5

ПОХОДЖЕННЯ ВАПНЯКОВОЇ ПОРОДИ

Вапняком називається осадова порода, яка наполовину і більше складається з кальциту. За поширеністю вапняк займає третє місце на планеті після піщаника і алеврито-глинистих порід. Відзначимо, що хімічний склад чистих вапняків досить схожий зі складом кальциту, де 44% CO2 і 56% CaO. В багатьох випадках включає також домішки доломіту, глинистих мінералів, кварцу, іноді гіпсу, органічних залишків і піриту, які в свою чергу і визначають назву вапняків. Так, вапняк доломітизований має MgO від 4% до 17%, вапняк мергелистий – в межах від 6% до 21% R2О3 + SiO2, а окремнілий і піщанистий вапняк містить домішки опала, кварцу і халцедону.

Найчастіше поклади вапняку спостерігаються на досить великих територіях континентальних шельфів, а також в районах гірських хребтів. Залежно від можливих шляхів формування на сьогоднішній день розрізняють органогенні, хемогенні і уламкові вапнякові породи.

Органогенні вапняки утворюються безпосередньо з органічних залишків, хемогенні вапнякові породи виникають в процесі осадження кальциту, а уламкові є продуктом руйнування більш ранніх за часом формування вапнякових порід.

Найбільш поширеними вважаються вапнякові породи саме органічного походження (органогенні). Пласти вапняку даного виду являють собою стародавні скупчення залишків морських організмів, що мешкали в морських і океанічних глибинах мільйони років тому.

Протягом багатьох століть вапнякові породи формувалися в різних частинах планети під впливом різних умов: деякі з цих порід утворювалися в морях, а деякі – недалеко від морських берегів або в гирлах стародавніх річок. Таким чином, і склад вапнякових порід може бути різноманітним.

Найчастіше в складі вапнякової породи зустрічаються домішки гіпсу, доломіту, кварцу, піриту, глинистих мінералів, фосфатів, піщаника, глини і інших елементів. Саме наявністю і співвідношенням різних вкраплень у складі вапняку обумовлена його структура, характеристики і різноманітність колірної гами.

У природі вапняки, як правило, зустрічаються у вигляді величезних мас породи, а самі вапнякові поклади являють собою різні по товщині і протяжності пласти. Найчастіше спостерігається чергування пластів вапняку з глиною, піском або якими-небудь іншими породами.

У місцях, де вапнякові породи проступають на поверхню землі, під впливом води, вітру та інших атмосферних впливів утворюється особливий вид ландшафту, який називають карстовим. Карстові ландшафти, як правило, дуже мальовничі, а також відрізняються наявністю печер і ярів.

ПРИРОДНІ ВЛАСТИВОСТІ ВАПНЯКУ

Вапняк може бути самого різного кольору або відтінку, від білого до чорного, хоча найпоширенішими є відтінки бежевого і жовтого. Іноді зустрічається вапняковий камінь червоного, коричневого, рожевого або зеленого кольору. Такі кольори осадової породи надають оксиди різних металів, що залягають разом з вапняками.

Широкий діапазон фізико-механічних властивостей у різних видів вапняку, дозволяє використовувати цей матеріал досить широко. Землисті вапняки є дуже крихким, розсипчастим матеріалом і рідко використовуються в будівництві. Сфера їх застосування – хімічна промисловість і металургія, де вони активно використовуються як сировина для виробництва добрив і флюсів при виплавці кольорових металів. Щільні вапняки включають в себе як дрібні зерна вапняного шпату, так і панцирі морських тварин. Цей вид вапнякової породи найбільш поширений в природі і може залягати великими пластами і цілими родовищами. Саме щільні вапняки знаходять широке застосування в будівництві і при виготовленні різних художніх виробів.

Вапняк відноситься до досить м’яких порід і окремі його види можна легко подряпати навіть нігтем. Густина вапняків, за рахунок пористості, невисока і складає 2700-2900 кг/м3, завдяки чому камінь володіє відмінними звуко- і теплоізоляційними властивостями.

Камінь добре пиляється і відмінно піддається обробці. Ще в давнину античні майстри висікали з вапняку чудові за своєю красою скульптури, багато з яких, завдяки довговічності матеріалу, збереглися до наших днів.

Вапняки є екологічно чистими матеріалами, які мають виражені антисептичні і антиалергенні властивості.

ОБЛАСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ВАПНЯКУ

Завдяки своєму унікальному складу вапняк відрізняється досить високими експлуатаційними характеристиками, такими як довговічність і міцність. Основою каменю-вапняку є карбонат кальцію, який широко застосовується в сучасній промисловості. Завдяки різновидам своєї структури і мікротекстури область його використання досить обширна.

Дуже часто вапняк використовується в будівництві. Різні форми вапняків застосовуються в якості будівельних блоків, облицювального матеріалу, буту для фундаменту.

Зазвичай вапняк задіяний у виробництві будівельних матеріалів. Дуже часто його застосовують для виготовлення силікатобетонних виробів і силікатної цегли. Крім того, на основі карбонату кальцію, що входить до складу вапняку, виготовляються різні види герметиків, штукатурок, шпаклювальних сумішей. Нерідко можна зустріти вапняк, що виконує роль декоративних елементів в інтер’єрах приміщення. З даного матеріалу виготовляються підвіконня, сходи, плінтуси.

Вапняк є основною сировиною в цементному, металургійному, вапняно-алебастровому виробництві. На даний момент металургійні підприємства є найбільшими споживачами вапняку. На їх частку припадає більше 40% загального споживання вапнякової сировини.

Додатково очищений від різних домішок вапняк може використовуватися в хімічній, паперовій і навіть харчовій промисловості, наприклад, в цукроварінні.

Вапняк входить до складу продуктів побутової хімії, таких як крем для взуття, різні чистячі засоби. Карбонат кальцію в якості фарбувального пігменту входить також до складу сучасних фарб.

Широко використовується вапняк при виробництві різного виду пластмас: карбонат кальцію сьогодні можна зустріти у складі полівінілхлориду, поліефірних волокон, поліолефінів. У свою чергу вищеперелічені продукти є основою для виготовлення труб, кахлю, черепиці та інших будівельних матеріалів.

У скляній промисловості вапняк виступає в ролі джерела кальцію, що є необхідною складовою для виготовлення скла. У паперовій промисловості вапняк виконує роль відбілювача, розкислювача і наповнювача, цілком успішно замінюючи при цьому дорогі барвники.

Нерідкі випадки використання вапняку, в складі якого є карбонат кальцію, в якості засобу для боротьби із забрудненням навколишнього середовища, так як даний мінерал сприяє відновленню оптимального кислотно-лужного балансу в ґрунті. Для цих та інших цілей вапняк часто використовується в сільському господарстві. У наш час використовується мелений природний вапняк. Він є меліорантом з високою ефективністю, який використовується для зниження дії кислих грунтів, а також у вигляді кальцієвого добрива. Цей матеріал використовується два рази на рік: при осінній обробці землі та пізньої весняної.

Ще однією важливою особливістю меленого вапняку є те, що його дуже часто використовують у вигляді кормової добавки для комбінованих кормів. Він впливає на ріст, репродуктивні здібності худоби та птахів, а також є важливим інгредієнтом у формуванні кісткової тканини, забезпечує повноцінний нормальний розвиток тварин.

ПЕРЕВАГИ ВАПНЯКУ

Вапняк – це камінь, що складається з кальциту і має натуральне походження. Він має багато переваг, що і пояснює його популярність.

По-перше, вапняк має дуже пластичну структуру, що дає можливість коригувати його форму, розміри і робити на ньому різьбу.

По-друге, вироби з вапняку мають здатність легко вивітрюватися, що створює процес згладжування гострих кутів.

По-третє, вапняк завдяки своїй структурі має довгий термін експлуатації, а вироби, виконані з нього відрізняються красою, міцністю і оригінальністю.

І, нарешті, по-четверте, при наявності екологічно чистого складу він позитивно впливає на здоров’я людини, оскільки володіє антиалергенними і антисептичними характеристиками.

На сьогоднішній день вапняк вважається одним з найбільш доступних за ціною будівельних матеріалів природного походження. При цьому вапняк вважається досить надійним матеріалом і може використовуватися при будівництві багатоповерхових будівель заввишки до 12 поверхів при сейсмічній стійкості в 8 балів.

Ще з давніх часів вапняк славиться своєю міцністю. Деякі будівлі, зведені за допомогою даного будівельного матеріалу ще в античні часи, збереглися до наших днів. Подібні характеристики вапняку в основному обумовлені його високою щільністю (близько 1710 кг/м.куб), а також досить низьким водопоглинанням.

На Русі вапняк застосовується приблизно з 12-го століття. Спочатку його використовували в будівництві храмів. Поступово з вапняку стали зводити й інші будівлі, а також використовувати його в якості облицювального матеріалу або декору.

Важливою перевагою каменю-вапняку, в порівнянні з іншими подібними будівельними матеріалами, є його здатність до легкої обробки. Даний будівельний матеріал відмінно шліфується і полірується, а також прекрасно підходить для висікання навіть найбільш витончених і тонких архітектурних деталей. Крім того, вапняк протягом довгого часу може зберігати свої естетичні властивості навіть під впливом несприятливих атмосферних умов.

Завдяки своєму природному походженню, камінь-вапняк вважається найбільш сумісним з людиною будівельним матеріалом. Камінь-вапняк відмінно пропускає повітря, не затримуючи в приміщенні зайву вологу. При цьому даний матеріал відрізняється мінімальним радіаційним фоном, має високі звуко- і теплоізоляційні характеристики. Завдяки своїй екологічності, а також антиалергенним і антисептичним властивостям вапняк може застосовуватися при обробці внутрішніх приміщень, а також в якості декору.

Найбільш поширеним вважається вапняк кольору слонової кістки, але існують і інші, більш складні відтінки – від світло-сірого і до золотистого, світло-бежевого, рожевого. Така різноманітність кольорів дуже вдало використовується при зовнішній обробці будівель, а також в дизайні інтер’єрів приміщень, в скульптурі і в ландшафтному дизайні.